Het belang van goede verlichting op de werkplek.
Het belang van goede verlichting op de werkplek.
‘Goed gereedschap is het halve werk’ misschien wel een van de meeste uitgesproken spreekwoorden op de werkvloer. En naast de uitspraak alleen zien we dat bij de aanschaf van proffesioneel gereedschap ook vaak wordt gekozen voor het duurdere segment. Elke vakman wilt immers werken met bekend, bewezen en kwalitatief gereedschap. Want wat gereedschap is voor bijv. de timmerman, is als de auto voor de taxichauffeur en het fornuis voor de sterrenkok. Voor zover weinig nieuws en al met al vrij vanzelfsprekend. Maar helaas is het niet allemaal zo zwart wit.
Kijken waar je besparing ligt.
Er blijven helaas altijd bepaalde factoren waarvan men vindt dat er wel op bespaard kan worden. Vaak zijn dit dan materialen of randzaken die niet direct benodigd zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Zie het zo, geld besparen op goedkopere kortere schroeven wordt niet snel gedaan. En ook het vervangen van een versleten zaagblad wordt niet uitgesteld. Je gaat immers niet besparen op hetgeen wat het belangrijkst is voor het klaren van de klus. De zaken waarop wel bespaard wordt zijn de ‘randzaken’, en juist deze randzaken kunnen het verschil maken. Vaak zijn het de persoonlijke bescherm middelen en andere veiligheidsaspecten die vaak als overbodig of minder nodig worden geacht. Maar iedereen weet dat een goedkoop wegwerp mondmasker veel minder effectief is dan een gezichtsmasker met filters.
Licht doet veel meer.
Maar welk verschil maakt een bouwlamp dan? Ook werkverlichting lijkt doorgaans van ondergeschikt belang op de bouwplaats. Waar het bij elektrisch gereedschap vaak nodig wordt geacht om te werken met machines van de grote blauwe, groene, gele of rode merken wordt er bij de aanschaf van een bouwlamp vaak puur naar het aanschafbedrag gekeken. Meer dan eens zien we dan ook mensen aanmodderen met een goedkope bouwlamp die bij een online prijsvechter of zelfs bij de lokale supermarkt is aangeschaft. Deze ‘weggooiertjes’ hebben vaak een korte levensduur, weinig lichtopbrengst of worden zelfs verkocht zonder IP of IK waarde. Zodra ze het begeven worden ze in de afvalcontainer gegooid en weer een andere aangeschaft. Gek dat deze toestanden wel worden geaccepteerd bij een bouwlamp, maar zodra het hier zou gaan over een accu boormachine o.i.d iedereen je voor gek zou verklaren.
Naast de ergernis die een weigerende bouwlamp met zich meebrengt, is bij een slecht verlichte werkplek ook de persoonlijke veiligheid in het geding. Want zodra je werkzaam bent met machine’s, zware materialen of soortgelijke bezigheden ligt het gevaar altijd op de loer. Iedere vakman kent de horrorverhalen over ongelukken op de werkvloer. De afgelopen jaren wordt er een toename aan bedrijfsongevallen geregistreerd. Zo publiceerde (bron) het Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid (SZW) in Februari 2020 een aantal van 4474 bedrijfsongevallen in heel 2019. Hiervan zijn 69 dodelijke slachtoffers te betreuren, waarbij verreweg de meeste ongelukken plaatsvonden in de bouw en industriële sector. Cijfers die bijna niet voor te stellen zijn in zo’n gereguleerd en gecontroleerd land als Nederland.
Maakt een goede bouwlamp het verschil?
Kijk, het is natuurlijk niet zo dat als er op elke bouwplaats in Nederland voldoende verlichting aanwezig zou zijn er geen ongevallen meer zullen gebeuren. Maar zoals met veel zaken zijn het vaak de kleine beetjes die bij elkaar opgeteld zorgen voor een groot veiligheidsvoordeel. Wat kunnen wij van Proworklight bieden, nou om te beginnen willen we een stukje bewustwording creëren dat veiligheid in welke vorm dan ook ten alle tijden op nr.1 moet staan. Zodra er wordt gesproken over veiligheid en besparing in één zin moeten alle alarm bellen gaan rinkelen. Veiligheid en de bijkomende kosten zullen altijd een gevoelig onderwerp blijven, en een voedingsbodem voor discussie.
Proworklight kan hierin een bijdrage leveren door te adviseren in de juiste verlichting voor verschillende doeleinden. Werkt je zelfstandig en vaak alleen op één klus dan kun je vaak prima uit de voeten met een enkele losstaande bouwlamp. Maar deel je de werkplek met één of meerdere collega’s dan is het aan te raden om ook loop en eventuele vluchtroute’s te verlichten d.m.v een tijdelijke lijnverlichting. Indien je werkt met klim/rolsteigers is het ook raadzaam deze te verlichten met een soortgelijk lijn verlichting’s systeem om zo bij nacht of schemer een veilige toegang te hebben tot het gewenste niveau.
Vond u deze blog interessant of heeft u op of aanmerkingen? Laat uw reactie achter onderaan deze pagina. Dit bericht delen met collega’s of andere geïnteresseerden kan gemakkelijk via de onderstaande social media button’s.